7 soorten fotografiestijlen

Er bestaan verschillende soorten fotografie, we gaan hier even bespreken wat voor soorten er zijn en wat ze allemaal inhouden. We gaan het hebben over onder andere portretfotografie, modefotografie, stilleven fotografie. Maar er bestaan nog meerdere soorten dan alleen deze, zoals babyfoto’s. Als je meer tips wilt over hoe je dit soort foto’s zelf moet creëren klik dan hier.

fotografiestijlen

1. Portretfotografie

Een van de meest voorkomende fotografiestijlen, portretfotografie, is gericht op het vastleggen van de persoonlijkheid en stemming van een individu of groep. De beelden kunnen open of geposeerd zijn, van het hele lichaam of van dichtbij. Het gezicht en de ogen van het onderwerp meestal in beeld. Belichting en achtergrond helpen om toon en emotie over te brengen. 

2. Fotojournalistiek

Een van de meest voorkomende fotografiestijlen, portretfotografie, is gericht op het vastleggen van de persoonlijkheid en stemming van een individu of groep. De beelden kunnen open of geposeerd zijn, van het hele lichaam of van dichtbij. Het gezicht en de ogen van het onderwerp meestal in beeld. Belichting en achtergrond helpen om toon en emotie over te brengen. Deze worden vaak gebruikt in kranten bijvoorbeeld de Telegraaf.

fotografiestijlen
fotografiestijlen

3. Modefotografie

Modefotografie toont en verheerlijkt kleding, schoenen en accessoires om ze aantrekkelijker te maken voor consumenten. Het wordt vaak gepubliceerd in tijdschriften en online. Modefotografen maken veel full body shots en werken op verschillende locaties, van modeshows tot studio’s met volledige belichting tot straten in de stad en open velden. Ze gebruiken veel van dezelfde vaardigheden als portretfotografen en moeten goed teamwerk en communicatie oefenen bij het werken met shootstylisten, creatieve regisseurs en modellen.

4. Sportfotografie

Door atleten, coaches en zelfs fans op het perfecte moment te fotograferen, kunnen sportfoto’s de passie, het drama en de emotie weergeven die ten grondslag liggen aan sportevenementen. Sportfotografen moeten snel richten en fotograferen om de actie om hen heen bij te houden, en het is het beste om een hogere ISO te gebruiken om met een snellere sluitertijd te fotograferen. Sportfotografen gebruiken meestal ook lange, zware lenzen om in te zoomen op de actie. Interessante hoeken kunnen ervoor zorgen dat je werk opvalt in dit competitieve genre.

fotografiestijlen
fotografiestijlen

5. Stilleven Fotografie

Zoals het klinkt, gaat het bij stilleven fotografie om levenloze objecten – natuurlijk of door de mens gemaakt. Stilleven Fotografie kan artistiek of commercieel zijn. Het wordt vaak gebruikt voor stock fotografie en product reclame. Voor stilleven fotografen zijn selectie van objecten, opstelling en belichting essentieel om een goede foto te maken.

6. Redactionele fotografie

Redactionele fotografie wordt gemaakt ter illustratie van een verhaal of artikel, meestal voor een tijdschrift of krant. Het onderwerp van redactionele fotografie kan sterk variëren en is volledig afhankelijk van het onderwerp van de tekst die het begeleidt. Over het algemeen wilt u bij redactionele fotografie opnamen maken die geschikt zijn voor verschillende lay-outs, waaronder horizontale en verticale composities. Bij redactionele fotografie werk je waarschijnlijk nauw samen met schrijvers en art directors, en het tonen van goede communicatieve vaardigheden en professionaliteit zal je helpen om te slagen.

fotografiestijlen
fotografiestijlen

7. Architectuurfotografie

Zowel het interieur als het exterieur van gebouwen en structuren zijn het onderwerp van architectuurfotografie. Vaak toont de foto de esthetisch meest aantrekkelijke onderdelen van het bouwwerk, zoals een bepaalde balk of boog. Interessante materialen en kleuren kunnen ook worden benadrukt. Verlichting kan een uitdaging zijn bij architectuurfotografie en voor buitenopnamen moeten fotografen weten hoe ze met natuurlijk licht moeten werken. Architectuurfoto’s kunnen waardevol zijn voor ontwerpers, architecten, verhuurbedrijven en investeerders in gebouwen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *