De beste camera’s van 2023!

Sony A7 IV camera

Het was nooit eenvoudig om Sony’s fantastische A7 III op te volgen, maar de A7 IV is een waardige opvolger. Uitgerust met een nieuwe 33MP sensor die geschikt is voor zowel foto’s als video, is het een aantrekkelijke spiegelloze optie voor hybride fotografen.

Door de prijsverhoging is het niet langer een instapmodel full-frame camera zoals zijn voorganger, maar een Bionz XR-processor zorgt voor solide prestaties die de extra uitgaven ruimschoots rechtvaardigen.

De A7 IV profiteert ook van Sony’s toonaangevende autofocusvaardigheden, plus upgrades als 10-bits video-ondersteuning en een schijnbaar oneindige bufferdiepte met een CFexpress-kaart.

Geen enkele hybride camera komt zonder compromissen: 4K beelden worden zwaar gecropt en het is niet de eenvoudigste camera voor beginners. De Canon EOS R6 biedt ook snellere burstsnelheden voor een vergelijkbare prijs.

Waarom de Sony A7 IV camera?

 • Indrukwekkende
 • Toonaangevende autofunctie
 • Vari-angle scherm
Cameralens

2 Fujifilm X-H2 camera

Het is geen full-frame camera, maar de Fujifilm X-H2 tilt APS-C naar nieuwe hoogten. Hij combineert een uitstekende nieuwe 40MP-sensor met de bediening van de X-H2S tot een briljant all-round pakket voor de meeste soorten fotografie, van landschappen tot trouwfoto’s. Ondanks die resolutie biedt de X-H2 15 fps burstfoto’s met zijn mechanische sluiter, met een indrukwekkend diepe buffer als je CFexpress kaarten gebruikt. Dit maakt hem indrukwekkend veelzijdig en meer dan goed genoeg voor het vastleggen van actie, zij het niet zo snel als de X-H2S.

De 40MP APS-C sensor van de X-H2 is toonaangevend in zijn klasse voor het maken van foto’s. In onze tests lukte het om die verhoogde resolutie te krijgen zonder veel nadelen op vlak van dynamisch bereik of ruis. Ook vonden we de autofocus van de X-H2 sterk verbeterd ten opzichte van eerdere Fujifilm camera’s zoals de X-T4, waarbij de tracking in bepaalde scenario’s een groot pluspunt is. Voeg daarbij IBIS en een diepe grip die prettig in de hand ligt, ongeacht met welk objectief uit de X-serie je hem koppelt, en je hebt een erg sterke camera.

Waarom de 2 Fujifilm X-H2 camera?

 • Hoge resolutie
 • 8k-video
 • Goedkoper dan full-frame tegenhangers

Canon EOS R6 camera

Waar de Canon EOS R5 wat veel is voor de doorsnee gebruiker is de EOS R6 het meer betaalbare full-frame alternatief, en tevens een van de beste camera’s die je nu kan vinden. Als je reeds een van de vroege spiegelloze full-frame camera’s van Canon, zoals de EOS R, in je bezit hebt, of zelfs een van de DSLR’s, dan is dit een waardige upgrade. De EOS R6 komt met een topklasse autofocus, een geweldig ingebouwd beeldstabilisatiesysteem en de mogelijkheid om snel veel opnames te maken. Daardoor is het een geweldige camera voor sportfotografie of het maken van beelden van fauna. 

Ondanks de optie om 4K/60fps beelden te maken mist de EOS R6 opties, waaronder het maken van DCI 4K-opnames. Daarnaast heeft hij oververhittingsbeperkingen, waardoor hij beter geschikt is voor het maken van foto’s dan video. Hoe dan ook, het is een geweldige optie (met een flink prijskaartje) met een indrukwekkende autofocus en allerlei functies waardoor hij een van de beste opties is voor iedereen die de full-frame fotografie wil betreden. 

Cameralens

Waarom de canon EOS R6 camera?

 • Topklasse autofoto’s
 • Geweldige full-frame IBIS
 • Twee kaart-slots
Canon camera

Canon EOS R7 camera

Als je graag snel bewegende onderwerpen fotografeert, zoals wilde dieren, dan is de EOS R7 een uitstekende keuze. Deze camera heeft een kleinere APS-C sensor, dus de hoge ISO-prestaties zijn niet zo sterk als die van zijn full-frame tegenhangers, maar het voordeel is dat je een groter bereik hebt met kleinere objectieven. De EOS R7 heeft ook snelle burstsnelheden. Onze tests bevestigen de claims van 15 fps continu fotograferen (met de mechanische sluiter) of 30 fps als je overschakelt op de elektronische sluiter. 

Een ander groot pluspunt is autofocus met tracking, een feature die we vaker zien in de Canon EOS R-serie. Uit onze tests bleek dat dit een droom is voor onderwerpen in het wild, actie en sport. We waren ook fan van de stevige grip, waardoor hij comfortabel vast te houden is met lange lenzen, en van de dubbele UHS-II kaartsleuven. 

Het enige nadeel is het gebrek aan native lenzen voor de APS-C sensor van de EOS R7. Toch kun je altijd de huidige full-frame RF-objectieven monteren of oudere EF-objectieven aanpassen terwijl je wacht tot Canon er meer maakt.

Waarom de canon EOS R7 camera?

 • Geweldige beeldkwaliteit
 • Vertrouwde bediening